Jadłospis



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

zupa mleczna z makaronem zacierka, chleb razowy wieloziarnisty/chleb wiejski, masło, pasta twarogowa z szczypiorkiem i koperkiem; dżem niskosłodzony z czarnej porzeczki, herbata z cytryną

II śniadanie - jabłko

zupa pomidorowa z makaronem świderki; mini pizzerinki z serem mozzarella; herbata miętowa

musli z suszonymi owocami na mleku

Wtorek

kaszka manna na mleku, chleb oliwski z makiem/razowy, masło, ser żółty gouda; dżem brzoskwiniowy niskosłodzony, herbata z cytryną

II śniadanie - banan

zupa krem z soczewicy czerwonej; pieczeń rzymska; ryż paraboliczny, sos pieczeniowy; euro mix jarzyn na ciepło; sok jabłkowy 100%

rolada drożdżowa z marmoladą owocową – wypiek własny; herbata z kopru włoskiego

Środa

kawa zbożowa inka, herbata, chleb mieszany wieloziarnisty/chleb graham z orkiszem, masło; pasta rybna, jajko na twardo; talerz witaminek –papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, pomidor, szczypior, sałata

II śniadanie - arbuz

zupa botwinka; polędwiczki wieprzowe w sosie własnym; kasza bulgur; mini marchewka ciepło; kompot owocowy

kisiel malinowy, chrupki kukurydziane

Czwartek

kakao, herbata, chleb słoneczko z sezamem/oliwski masło; jajecznica, kabanosy drobiowe, talerz witaminek – pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki pora, pomidor, szczypior

II śniadanie - gruszka

zupa owocowa z makaronem muszelki; filet z dorsza – paluszki rybne; ziemniaki puree; surówka kopenhaska; kompot owocowy

kaszka manna na mleku z musem wiśniowym

Piątek

mleko, herbata, chleb oliwski/razowy masło; polędwica drobiowa z majerankiem, serek naturalny śmietankowy; talerz witaminek – ogórek świeży, pomidor, sałata, papryka żółta i czerwona, roszponka

II śniadanie :
GR I, II
lody - sorbet warzywno-owocowy - wyrób własny
GR III, IV, V prowiant na wycieczkę: paluch serowy, kabanosy drobiowe; woda mineralna niegazowana w butelce z dziubkiem 330ml; mus warzywno-owocowy 100g

WYCIECZKA GR III,IV,V
zupa rosół wiedeński; makaron kolanka z musem truskawkowym i twarogiem; herbata hibiskus

GR I, II
paluch serowy, kabanosy drobiowe; herbata z dzikiej róży
GR III, IV, V jabłko; chrupki kukurydziane

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!!



Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Poniedziałek

kawa zbożowa inka, herbata, chleb oliwski/chleb graham z orkiszem, masło; jajko na twardo, polędwica sopocka; talerz witaminek – pomidorki koktajlowe, papryka czerwona, ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, pomidor, szczypior

II śniadanie - jabłko

zupa jarzynowa; nugettsy z piersi kurczaka; ziemniaki puree; surówka z selera, ananasa z rodzynkami; herbata malinowa

płatki kukurydziane na mleku

Wtorek

kakao; herbata czarna; chleb oliwski z makiem/razowy ze słonecznikiem, masło; jajecznica; talerz witaminek – ogórek świeży, kiełki rzodkiewki, sałata, pomidorki koktajlowe, roszponka, szczypior

II śniadanie - napój owsiano-kakaowy; wafel ryżowy z polewą malinową

zupa marchewkowa; łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą podwawelską; kompot owocowy

pieczywo chrupkie z masłem i powidłami śliwkowymi; herbata żurawinowa

Środa

kaszka manna na mleku; herbata z cytryną; mleko; chleb razowy/bułka paryska; masło; pasta twarogowa z pomidorami suszonymi i ziołami; miód wielokwiatowy

II śniadanie - melon

zupa botwinka; pizza z serem mozzarella i szynką; ketchup; sos 1000 wysp; paluszki z marchewki; kompot owocowy

mini bułeczki z masłem i dżemem malinowym niskosłodzonym; herbata żurawinowa

Czwartek

mleko; herbata; chleb razowy wieloziarnisty/oliwski, masło, mielonka królewska, ser żółty salami; talerz witaminek – pomidor, szczypior, sałata, papryka żółta, ogórek kiszony, kiełki lucerny

II śniadanie - mieszanka bakalii, jabłko

zupa szpinakowa z makaronem orza; klops gotowany wieprzowy w sosie pomidorowym; kasza pęczak; surówka z ogórka kiszonego i cebuli; herbata owocowa

ciasto drożdżowe z marmoladą owocową – wypiek własny; herbata z cytryną

Piątek

płatki orkiszowe na mleku, chleb żytni/oliwski, masło, ser żółty gouda; dżem agrestowy niskosłodzony; mleko; herbata z cytryną

II śniadanie - gruszka

zupa krem z pora; pieczony filet z mintaja; ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka; herbata czarna porzeczka z cytryną

koktajl buraczkowo-bananowy na kefirze naturalnym; wielozbożowe ciastko kakaowe

JADŁOSPIS MOŻE ULEC ZMIANIE!!

Strony

Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:

1. Zboża zawierające gluten. 6. Soja i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny.
3. Jaja i produkty pochodne. 8. Orzechy i produkty pochodne. 13. Łubin i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne.